گرمایشی

منبع انبساط چیست

منبع انبساط چیست تفاوت منبع انبساط باز و بسته از نظر ویژگی ساختاری و نحوه عملکرد در مجله اختصاصی دماپویا. با توجه به اهمیت دسترسی به آبگرم در سازه های ساختمانی، روش ها و سیستم های متعددی ابداع و ساخته شده اند که هریک ویژگی های مختص به خود را دارند. یکی از متداول ترین و قدیمی ترین روش های تامین آبگرم مصرفی بهره مندی از سیستم گرمایشی مرکزی است. به طور معمول در سازه های ساختمانی با احداث موتورخانه آبگرم مورد نیاز مدارهای گرمایشی و آبگرم موردنیاز مصرف روزانه را فراهم می کنند. از کنار هم قرار گرفتن تجهیزات و وسایل متعددی سیستم مرکزی موتورخانه تشکیل می شود. یکی از ملزومات مهم در این سیستم ها منبع انبساط می باشد. در ادامه به ساختار و اهمیت استفاده از این تجهیزات همچنین تفاوت منبع انبساط باز و بسته اشاره داریم.

منبع انبساط چیست

در سیستم های گرمایش مرکزی، با ایجاد گرما و حرارت دیدن آب درون لوله ها، با گرم شدن آب حجم و فشار آن افزایش می یابد. بنابراین آبگرم با فشار و حجم بالاتری وارد مدار گرمایشی ساختمان می شود. با وارد شدن آب گرم درون چرخه ی گرمایشی و عبور از لوله ها و اتصالات در صورت عدم کنترل فشار، منجر به آسیب های جدی به تجهیزات گرمایشی خواهد شد. در صورتیکه آب با همان فشار و حجم درون لوله ها جریان یابد باعث ترکیدگی و انفجار قسمت هایی از موتورخانه می شود. بنابراین برای جلوگیری از آسیب های احتمالی در اثر افزایش فشار آبگرم، روش ها وتجهیزات متعددی مورد استفاده قرار میگیرد. یکی از این تجهیزات شیر اطمینان است، در صورت افزایش فشار این شیر وارد عمل شده و از طریق تخلیه آب فشار سیستم را تنظیم می کند. اما در این خصوص باید در نظر داشت که نباید تنها به وجود شیر اطمینان اکتفا کرد چرا که ممکن است در صورت خرابی و یا بروز مشکل فنی وارد عمل نشده و هم اینکه مقداری زیادی آب گرم از مدار خارج می شود. بنابراین یکی از راه های مطمئن برای کنترل و تنظیم فشار درون سیستم استفاده از منبع تحت فشار است. در ادامه به تفاوت منبع انبساط باز و بسته اشاره داریم.

با آنچه که تاکنون گفته شد منبع انبساط وظیفه ی کنترل تغییرات ناشی از افزایش فشار را به عهده دارد. منبع انبساط از جنس استیل، فولاد و پلیمر ساخته شده است. ضخامت ورق به فاکتورهایی از قبیل دمای آب، فشار و نوع کاربری آن تعیین می شود. با اتصال مخزن انبساط روی قسمتی از سیستم لوله کشی موتورخانه، با ذخیره ی مقداری آبگرم تغییرا افزایش فشار کنترل می شود، همچنین با استفاده از این مخزن می توان کاهش فشار آب سیستم را نیز جبران نمود. به طور کلی مخازن انبساط در دو مدل بسته و باز تقسیم بندی می شوند. که هریک ساختار و نحوه عملکرد مختص به خود را دارند که همین امر موجب تفاوت منبع انبساط باز و بسته است، که در ادامه به این موارد اشاره خواهیم داشت.

تفاوت منبع انبساط باز و بسته

به منظور بیان تفاوت منبع انبساط باز و بسته بهتر است در ابتدا نگاهی به ساختار منبع مدل باز داشته باشیم. منبع انبساط باز بالاتر از همه تجهیزات در هوای آزاد و اغلب بر روی پشت بام نصب می شود. به طور معمول جنس آنها از ورق گالوانیزه ساخته شده که برای جلوگیری از یخ زدن در زمستان دارای عایق می باشد. مدل باز دارای پنج لوله از قبیل لوله رفت و برگشت، لوله پرکن، لوله سرریز و لوله هواکش می باشد. با توجه به قرار گیری مدل باز در هوای آزاد فشار اعمال شده بر روی آن یک اتمسفر است. اگر مخزن باز در ارتفاع مناسب قرار داده نشود، فشار مناسب ایجاد نخواهد شد و لذا هوای داخل آن تخلیه نمی شود.

تفاوت منبع انبساط باز و بسته

برای بررسی تفاوت منبع باز و بسته بعد از اطلاع از ساختار و عملکرد منبع انبساط باز به مشخصات مدل های بسته نیز مورد بررسی قرار دهیم. منبع انبساط بسته نیز نوع دیگری از مدل های مخازن ذخیره می باشد. در سیستم های حرارت مرکزی، هرگاه محل مناسب برای نصب منبع مدل باز وجود نداشته باشد و یا درجه حرارت کار سیستم بالاتر از دمای متناسب با فشار آن باشد، از مدل بسته استفاده می گردد. منبع انبساط بسته به دو صورت ساده و یا دیافراگمی ساخته می شوند. نوع ساده آنها را در تاسیسات حرارتی بزرگ با فشار و دمای کار بالا استفاده شده و نوع دیافراگمی آنها در تاسیسات حرارتی کوچک استفاده می گردد. منبع انبساط بسته از یک استوانه فلزی تشکیل شده است که در قسمت پایین آن آب و در قسمت بالا بر روی سطح آب، گاز ازت یا هوای فشرده برای رساندن فشار منبع به فشار کار سیستم وجود دارد. این منابع انبساط داخل موتور خانه روی قسمت مکش پمپ سیرکولاتور نصب می شوند.

0 0 votes
امتیازدهی به مقاله
اشتراک
اطلاع رسانی برای
guest
0 نظرات
Inline Feedbacks
View all comments
اینها را هم ببینید
بسته
دکمه بازگشت به بالا
0
لطفا دیدگاه خود را برای این مقاله درج کنیدx