استخر ، سونا ، جکوزی

جکوزی چیست

در این مقاله از مجله دماپویا به فواید و مضرات جکوزی اشاره خواهیم داشت. آب تنی و شنا یکی از مفرح ترین سرگرمی های افراد در سراسر دنیا به شمار می آید. فواید و خواص آب درمانی برهیچکس پوشیده نیست و بسیاری از افراد به منظور درمان به چشمه های آبگرم مراجعه می کنند. استخرهای آبگرم نیز با الهام از چشمه های آبگرم از جنس چوب به شکل های مختلف ساخته می شدند. از آبگرم به منظور رفع تنش عضلات، استراحت، ماساژ عضلات، درمان دردهایی استخوانی بهره می بردند. جکوزی نمونه ی کوچک شده ی چمشه های آبگرم به شکلی مدرن و لوکس تر است. شاید برای شما هم جکوزی تداعی ماساژ و ریلکس کردن باشد. که در ادامه با ساختار و تاریخچه آن پرداخته ایم.

استخرهای آبگرم در گذشته ای نه چندان دور از جنس چوب و به شکل های مختلف ساخته می شدند و از آنها برای استراحت ،کاربردهای درمانی ،رفع تنش عضلات و مانند آن استفاده می شد. این استخرها به دلیل عدم راحتی و مشکلات متعددی مانند نشتی آب به تدریج از رده خارج شدند.اما آنچه که امروزه در متون فنی با عنوان استخر آب گرم مطرح است. استخرهای گردابی که گاهی اوقات حمام های گردابی نیز خوانده می شوند همان استخرهایی هستند که که بین عامه مردم به جکوزی شهرت دارند. در پاسخ به این سوال که جکوزی چیست باید گفت واژه جکوزی در واقع از نام شرکتی به همین نام  گرفته شده است که توسط دو برادر ایتالیایی در کشور آمریکا تاسیس شده است.

جکوزی چیست

جکوزی Jacuzzi نام تجاری حوضچه هایی با آب تحت فشار است که در زبان انگلیسی به آن Whirle pool گویند. این وان های گردابی در سال 1915 میلادی در آمریکا توسط برادران جکوزی طراحی و ساخته شدند و تا به امروز در ابعاد و طراحی هایی مدرن و منحصر بفردی در فضاهای مختلف و به شکل های متفاوتی ساخته و مورد استفاده قرار می گیرند. جکوزی در لغت به معنی حوض با آب چرخان یا تحت فشار می باشد، که ساختار آن نیز به همین شکل است. در ایران عموما با همان نام تجاری جکوزی شناخته می شود. جکوزی در واقع حوضچه ی آبگرمی است که آب گرم با فشار، توسط نازل های تعبیه شده در کف و دیواره های حوضچه به داخل محفظه رانده می شود. آب خروجی از نازل ها توسط پمپ جکوزی با فشار بالاتر تامین می گردد. این حوضچه ها به نوعی طراحی شده که با قرار گرفتن در معرض فواره ها و نازل های آبگرم موجب ماساژ و رفع خستگی افراد می گردد. قسمت پایینی جکوزی ها یک یا چند پله طراحی شده که با نشستن داخل حوضچه می توان با قرار دادن پاها عمل ماساژ پا و پشت را در مجاورت هوا و آب پرفشار انجام داد.

با توجه به کاربرد گسترده ی جکوزی و استفاده در فضاهای مختلف به نوع و شکل های متفاوتی طراحی و مورد استفاده قرار می گیرند. جکوزی ها یا در با توجه به موقعیت و شرایط محیط طراحی و ساخته می شوند، و یا به صورت پیش ساخته تهیه شده و در محل مورد نظر نصب و اجرا می شوند. به منظور لوکس تر و مدرن تر شدن از تجهیزات و امکانات متنوعی از قبیل تزریق گاز ازن، ماساوژ، چراغ های هالوژنی تزیینیف رادیو، اسپیکر، و بالشتک های زیر سری استفاده می کنند که علاوه بر ماساژ و ریلکس میتوان از جلوه ی لذت بخش آن نیز بهره مند شد. از جکوزی هایی که در ابعاد کوچک با ظرفیت یک یا چند نفر طراحی و ساخته می شوند به طور معمول در ساختمان های مسکونی، ویلاها مورد استفاده قرار می گیرد. و در مجموعه ها و مراکز تفریحی در ابعاد بزرگتر با گنجایش بیشتر طراحی و ساخته می شوند. با آنچه که تاکنون گفته شد مکانی برای ماساژ و درمان به شمار می آید که در ادامه به فواید و مضرات جکوزی به طور کامل پرداخته ایم.

فواید جکوزی

فواید جکوزی

بعد از فعالیت شدید بدنی و یا گذراندن یک روز سخت کاری، گرفتن دوش گرم آسانترین و راحترین روش برای رفع خستگی و کسالت به شمار می آید. هیدروتراپی یکی از قدیمی ترین روش ها در گذشته های دور بوده که توسط اقوام در کشورهای مختلفی به فراوانی مورد استفاده قرار گرفته است. با خروج آبگرم توسط پمپ و تجهیزات آبرسانی با فشار زیاد و در معرض گرفتن عضلات بدن فواید بی نظیری از قبیل رفع انقباض عضلانی، آرامش عصبی، ماساژ موضعی، رفع چسبندگی های مفصلی و دهها فایده دیگر را برای بدن به همراه دارد. اما در کنار فواید باید در نظر داشت که مضراتی نیز برای برخی با شرایط خاص به همراه دارد. که در ادامه به منظور بیان فواید و مضرات جکوزی ابتدا برآنیم که فواید جکوزی را برشماریم.

رفع خستگی : جکوزی به نوعی طراحی شده که آب از منافذهای تعبیه شده در کف و دیواره حوضچه با فشار بالایی رانده می شود. فشار آب موجب ماساژ عمقی و سطحی برای عضلات و اندام های بدن دارد. همین ماساژ موجب رفع دردهای عضلات، استخوان ها و مفاصل می گردد. بعد از خروج از جکوزی توصیه می شود طی مدت زمان کوتاهی استراحت کنید که بدن به حالت اولیه بازگردد.

افزایش درجه حرارت بدن : به دلیل گرم بودن آب به تبع مقداری دمای بدن هم تغییر می کند. به طور عمده درجه حرارت آب بین 34 تا 27 درجه سانتیگراد است که با قرار گرفتن در جکوزی دمای بافت ها و عضلات نیز افزایش می یابد. بنابراین میزان سوخت و ساز و متابولیسم بدن نیز افزیش می یابد.

باز شدن عروق : زمانیکه دمای آب بالا باشد موجب افزایش دمای بدن نیز می گردد. با بالا رفتن دمای بدن، عروق و رگ ها نیز گشاد شده و اتساع عروق از بین می رود.

افزایش فشار خون : با قرار گرفتن در حوضچه آبگرم و بالا رفتن حرارت بدن، سوخت و ساز سلول ها نیز افزایش یافته و برای جبران، بدن به افزایش جریان خون، بافت ها روی می آورد. بنابراین می توان گفت با قرار گرفتن در دمای بالا جریان خون نیز افزایش می یابد.

تسکین کمردرد : از دیگر فواید جکوزی کاهش درد کمر و مشکلات ستون فقرات است. گرمای آب موجب تقویت عضلات پشت می شود، همچنین آب درمانی ستون فقرات را انعطاف پذیر کرده و در کمر را کاهش می دهد.

بهبود خواب : طبق مطالعات انجام شده توسط بنیاد ملی خواب نشان می دهد که با غوطه وری در آبگرم حدود یک ساعت قبل از خواب، سبب خوابی عمیق و آرام می گردد.
درمان آرتریت : جلسات منظم جکوزی و قرار گرفتن در معرض آبگرم و ماساژ توسط فشار آب، موجب از بین رفتن خشکی مفاصل می گردد.

مضرات جکوزی

مضرات جکوزی

با بیان فواید جکوزی بدون شک برای برخی افراد با شرایط خاص و یا استفاده ی غیر اصولی ممکن است مضرات و مشکلاتی به همراه داشته باشد. با بیان فواید و مضرات جکوزی میتوانید بهترین استفاده را از این تجهیزات تجربه نمایید. سیستم تصفیه جکوزی به این شکل است که با عبور از فیلتر جکوزی و تصفیه و عبور از صافی های اولیه به سمت نازل های خروجی هدایت می گردد. با این حال به دلیل بالا بودن دما ممکن است میزان میکروبها بیشتر و اثر کلر کمتر باشد. با این حال در ادامه به مضرات جکوزی اشاره خواهیم داشت.

گرمای زیاد، واریس را تشدید می کند: بالا رفتن دمای بدن موجب افزایش حرارت رگ های پا شده و همین امر احتمال ایجاد واریس و یا تشدید آن را در پی خواهد داشت.

بیماران قلبی مراقب باشند: با افزایش گردن خون فشار اضافه ای روی سیستم قلبی عروقی وارد می شود، که همین فشار مضاعف در بیماران با مشکلات زمینه ای قلبی عروقی تهدید آمیز بوده که لازم است این افراد با احتیاط بیشتر و در مدت زمان مشخصی درون حوضچه آبگرم قرار گیرند.

اگر افت فشار خون دارید: با تغییر ناگهانی دمای بدن در افرادی با مشکلات و بیماری های قلبی روی انبساط و انقباض عروق تاثیرگذار بوده و آسیب هایی به همراه دارد. بنابراین استفاده از حوضچه آب سرد برای این افراد ممکن از خطرناک باشد.

خانم های باردار استفاده نکنند: استفاده از جکوزی و در معرض گرفتن حرارت بالا در دوران حاملگی اکیدا ممنوع بوده و مجاز نمی باشد، چرا که با بالارفتن حرارت بدن مادر به جنین آسیب وارد می کند و باعث مشکلاتی از قبیل زایمان زودرس، عفونت می گردد.

خطر ناباروری د‌ر مرد‌ان : به عقیده متخصص و پزشکان ارولوژی گرمای زیاد یکی از عوامل موثر بر ناباروری مردان است. با استفاده مکرر از جکوزی و قرار گرفتن در معرض گرما به طور کلی روی باروری آقایان تاثیر گذاشته و توصیه می شود که به طور مکرر و در فواصل زمانی کوتاه از جکوزی استفاده نکنند.

2 1 vote
امتیازدهی به مقاله
اشتراک
اطلاع رسانی برای
guest
0 نظرات
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا
0
لطفا دیدگاه خود را برای این مقاله درج کنیدx