در این مقاله از مجله ی دماپویا ما با ارائه ی اطلاعاتی به شناسایی و بررسی اینکه پمپ سانتریفیوژ چیست و چه کاربردی دارد، خواهیم پرداخت.امروزه پمپ های آب در زندگی افراد نقش بسیار مهمی را ایفا می کنند برای مثال پمپ سانتریفیوژ و انواع آن یک نمونه از این لازمه ها اند البته به طور کلی از پمپ آب ها در زمینه های مختلف برای مصارف گوناگون از جمله : خانگی، صنعتی و کشاورزی استفاده می گردد و از آنجا که برای افزایش حجم و فشار آب به کار گرفته می شوند باید گفت کاربرد گسترده ای را دارا می باشند . نحوه ی عملکرد در این نوع سیستم ها به این شکل است که با روشن شدن الکتروموتور و چرخش پروانه، آب با قدرتی که پیدا می کند با فشار بیشتری به مسیر خروجی هدایت می شود پس میتوان گفت با دارا بودن چنین قابلیتی بهترین انتخاب برای استفاده در مناطقی محسوب می شوند که با کمبود فشار آب مواجه اند چرا که با نصب و قرار دادن این مدل از پمپ ها دیگرمشکلاتی برای تامین آب وجود نخواهد داشت . با این حجم از کارایی ای که این محصول دارد و مصرف گسترده ی آن شرکت و کمپانی های گوناگونی در زمینه ی طراحی و تولید این محصول وارد بازار رقابتی و مشغول فعالیت شده اند و سالانه ملیون ها دستگاه با این نوع کارایی آماده ی مصرف می گردد اما با وجود تنوع بالایی هم که این محصولات دارند در این بین پمپ سانتریفیوژ و انواع آن از پرکاربرد ترین ها محسوب می گردند که جایگاه بسیار بالایی را در زمینه مصرف به خود اختصاص داده اند که در ادامه ی مطالب این مقاله به نحوه ی عملکرد ، اجزای تشکیل دهنده ی این پمپ اشاره خواهیم داشت .
در این قسمت از مقاله به معرفی پمپ سانتریفیوژ و انواع آن و نیز بررسی به لحاظ ساختاری خواهیم پرداخت . پمپ آب سانتریفیوژ از انواع پمپ هایی است که نقش بسیار مهمی را در زمینه ی انتقال آب و سیالات برعهده دارد که انرژی مصرفی آن هم از نوع جنبشی می باشد. نحوه ی عملکرد پمپ سانتریفیوژ به این صورت است که به وسیله ی نیروی گریز از مرکز سیال را با فشار بالا از چشمی پروانه به سمت خروجی پمپ هدایت می کند در واقع این مدل از پمپ قادر میباشد نیروی جنبشی را از الکتروموتور دریافت وبه انرژی هیدرودینامیکی تبدیل کند که موجب افزایش جریان مایع پمپ می گردد و سپس با ورود آب یا سیال و برخورد آن با پره ها دراثر نیروی مکش ایجاد شده توسط الکتروموتور پره ها و پروانه با سرعت زیادی شروع به حرکت کرده و به کمک نیروی گریز از مرکز فشار آبی که ایجاد می شود این توان را پیدا می کند که با سرعت به سمت خروجی انتقال داده شود .نکته ی لازم به ذکر در رابطه با پمپ سانتریفیوژ و انواع آن این است که پروانه های موجود در آن یک یا چند لبه دارد که قطر آن ازسمت مرکز به بیرون گسترش پیدا می کند و این را میتوان عاملی دانست که سرعت آب وارده را افزایش می دهد یعنی با چرخش پروانه و ایجاد نیروی گریز از مرکز مایع با سرعت و توان زیادی به سمت بالا و خروج فرستاده می شود گفتنی است که این مدل از پمپ به منظور افزایش فشار مایعات با ویسکوزینه کم همانند آب یا روغن های خالص نیزکارایی لازم را دارند.
پمپ سانتریفیوژ و انواع آن
با در نظر داشتن نحوه ی عملکرد و آبدهی پمپ سانتریفیوژ میتوان گفت یکی از پرکاربردترین پمپ ها در صنایع مختلف به شمار می آیند، که ما در این بخش از مقاله بعد از اطلاع از ساختار پمپ سانتریفیوژ و انواع آن به کاربرد این سری از تجهیزات آبرسانی هم اشاره خواهیم کرد . به طور متداول در اکثر مدل های پمپ آب خانگی از نوع سانتریفیوژ، نیروی گریز از مرکز به کار گرفته می شود . این پمپ ها دارای ویژگی های بسیاری است که یک نمونه ی انحصاری از آن اینست که همواره مقدار مشخصی از دبی آب را در یک فشار ثابت تامین می نماید که نتیجه ی این امر منجر به افزایش حجم و فشار آب مصرفی مورد نیاز می گردد. همچنین این مدل پمپ ها به دلیل کاربرد گسترده ای که برای مصارف خانگی و صنعت دارند جهت پاسخگویی در هر نیاز و زمینه ای طراحی و ساخته می شوند تا در نهایت مورد استفاد قرار بگیرند .به دلیل کاربرد مطلوبی که این مدل پمپ داراست می تواند به منظور جابه جایی مایعات و سیالات در بخش کشاورزی هم انتخابی بسیار مناسب محسوب شود .برای آشنایی بیشتر با دیگر استفاده های پمپ سانتریفیوژ و انواع آن میتوان به موارد زیر اشاره نمود .
- افزایش فشار در خطوط انتقال آب
- پمپاژ آب از چاه های عمیق
- سیستم های حفاظت آتش نشانی
- گردش آب داغ در مدارهای بسته
- سیستم کنترل جامدات نفتی
- کنترل جامدات
با توجه به آنچه که تاکنون در خصوص پمپ سانتریفیوژ و انواع آن گفته شد وبا توجه به کاربرد عمده شان همواره این محصول در مدل های متفاوتی طراحی و ساخته می شوند که اساس کار در همه ی آنها بر حسب نیروی گریز از مرکز می باشد. در ادامه ی مطالب با معرفی سه مدل از این پمپ این محصول را بیشتر مورد بررسی قرار می دهیم .
پمپ سانتریفیوژ شعاعی : در بررسی پمپ سانتریفیوژ و انواع آن می پردازیم به مدل شعاعی که در این مدل از پمپ های سانتریفیوژ جریان سیالات و مایع پمپ شونده به موازات وارد پمپ شده و به صورت عمود بر محور از مسیر خروجی با فشار بالاتر خارج می گردد. شفت پمپ سانتریفیوژ شعاعی به دو صورت عمودی و افقی به منظور کاربرد و محدودیت های مختلفی طراحی درون پمپ تعبیه شده است. این مدل پمپ ها در فشارهای بالا با دبی های کم کاربرد دارند. از تفاوت های آنها نیز می توان به نگهداری آسانتر پمپ های افثی نسبت به عمودی سانتریفیوژی اشاره داشت.
پمپ سانتریفیوژ محوری : یکی دیگر از مدل های پمپ سانتریفیوژ، پمپ محوری می باشد. نحوه ی عملکرد و انتقال مایع در این مدل پمپ آب به این شکل است که سیال به صورت موازی از دهانه ورودی وارد محفظه شده و با همان جهت یعنی به صورت موازی به سمت مسیر خروجی هدایت می گردد و در نهایت از قسمت خروجی به بیرون پرتاب می گردد. از پمپ سانتریفیوژ محوری در فشار و دبی متوسط به منظور انتقال و جابه جایی سیالات مورد استفاده قرار میگیرد مطلب گفته شده در خصوص پمپ سانتریفیوژ و انواع آن بود که کاربرد ویژه ی آن را نشان می دهد .
پمپ نیمه سانتریفیوژ : گفتیم که پمپ سانتریفیوژ و انواع آن در زمینه های گوناگون کارایی لازم را دارند که یک نمونه ی دیگر آن نیمه سانتریفیوژ ها اند که در دبی های بالاتر کاربرد عمده ای دارد مدل نیمه سانتریفیوژ می باشد. در این مدل پمپ آب سیال و مایع پمپ شونده به صورت عمودی وارد محفظه شده و به صورت مایع به سمت مسیر خروجی هدایت می گردد. پمپ نیمه سانتریفیوژ توانایی آبدهی و کارکرد بالاتری نسبت به مدل های شعاعی دارا می باشد.
شما بازدیدکنندگان عزیز می توانید با مراجعه به مجله دماپویا سایر مقالات درباره تجهیزات آبرسانی را مشاهده و بررسی نمایید .