ما در این مقاله از مجله ی دماپویا به بررسی و آشنایی با روش های افزایش فشار آب خواهیم پرداخت . به همان میزان که وجود آب در زندگی دارای جایگاه بسیار مهمی است به همان نسبت هم آشنایی با این روش ها برای بالا بردن فشار آب نیزدارای اهمیت میباشد چرا که امروزه با بالا رفتن میزان جمعیت و مصرف بی رویه از آب امروزه با مشکلات زیادی از جمله کمبود فشار و یا دستیابی به آب مواجه میباشیم ، از این رو در دسترس بودن آب بهداشتی با حجم و فشار مطلوب برای انجام کارهای روزمره از نیازهای اساسی و مهم به شمار می آید به همین منظور در حال حاضر راه های متعددی در آپارتمان ها و سازه های ساختمانی مرتفع تحت عنوان روش های افزایش فشار آب وجود دارد که برای مقابله با این مشکل میتوان از آن بهره برد . در واقع باید گفت افت فشار آب مصرفی در اکثر ساختمان ها جزء مشکلات رایج می باشد که امری ناخوشایند و آزار دهنده است که مواردی متعددی درشکل گیری آن نقش دارند که ما در ادامه به این موارد اشاره خواهیم نمود . منظور از فشار به معنی ایجاد نیرویی جهت انتقال مایعات از طریق لوله کشی به محل مورد استفاده می باشد لازم به ذکر است این فشار آب با واحد بار معرفی می شود که هر بار فشار برابر با 10 متر انتقال مایعات می باشد البته فشار آب اصولا ثابت نبوده و با توجه به میزان نیاز متغیر است اما به طور کل میزان ایده آل فشار برابر با 5 بار و فشار 4 بار نشانه فشار کم و 6 بار فشار بالا می باشد. کارشناسان دماپویا در این مقاله راه های رفع این مشکلات را تحت عنوان روش های افزایش فشار آب ارائه نموده اند که شکا با مطالعه آن میتوانید تا حد امکان از بروز این قبیل مشکلات جلوگیری نمایید .
علت کاهش فشار آب ساختمان
همانطور که گفتیم امروزه افزایش جمعیت منجر به بروز مشکلات بسیاری شده که مهمترین آن مسئله ی کمبود و یا عدم دسترسی آسان به آب است . لازم به ذکر است حائز اهمیت بودن این موضوع از این نظر می باشد که در زندگی برای انجام هرکاری به وجود آب وابسته میباشیم. از این رو برای مقابله با این قبیل مشکلات از جمله موضوع پایین بودن میزان فشار آب میتوان از روش های افزایش فشار آب برای حل این مسئله بهره برد چراکه امروزه یکی از معضلاتی که در اکثر آپارتمان ها و شهرهای بزرگ وجود دارد، مشکل کمبود فشار آب مصرفی است. می دانید که آب شهری بعد از تصفیه در تصفیه خانه شهری و حذف آلودگی از طریق شبکه آبرسانی به واحدهای مسکونی منتقل و به منظور انجام کارهای روزمره مورد استفاده قرار می گیرد اما با توجه به افزایش جمعیت و مصرف آب در هنگام انتقال برای رسیدن به محل مورد استفاده در اکثر ساختمان ها با کمبود فشار آب مواجه بوده ویا گاها در برخی از ساعات روز به طور کامل آب قطع شده که به طبع این موضوع انجام کارها را با مشکل مواجه می کند . بنا براین با درنظر داشتن نقش مهم آب در زندگی و در جهت حل این مشکل می بایست روش های افزایش فشار آب در این زمینه به کار گرفته شود البته نکته ی حائز اهمیت پیش از اقدام و به کارگیری این راه ها بررسی مواردی است که منجر به کاهش فشار آب شده است که ما در ادامه ی مطالب با ارائه ی اطلاعاتی به آن پرداخته ایم .
تراکم جمعیت در یک منطقه : گفتیم که پیش از به کارگیری روش های افزایش فشار آب ابتدا بهتر است به بررسی مواردی که منجر به بروز این تغییر در پایین آمدن آب شده پرداخته شود . برطبق این تعریف اولین موردی که میتوان به عنوان یک علل عمده برای بروز این مشکل ذکر نمود ، افزایش تراکم جمعیت در یک منطقه میباشد . به این منظور که با بالارفتن میزان جمعیت در هر منطقه به همان میزان نیز تقاضا برای دسترسی به آب هم بالا می رود یعنی به عنوان مثال در یک ساختمان به هرمیزان افراد بیشتری زندگی می کنند ممکن است با مشکلاتی از قبیل عدم دسترسی آسان یا کمبود فشار آب مواجه بشویم به همین منظور در این گونه مواقع برای مواجهه با این قیبل مشکلات میتوان با استفاده ازنصب تجهیزاتی مثل پمپ آب حجم و فشار آب را تا حد قابل توجهی افزایش داد .
کاهش فشار آب ناگهانی : موضوع دیگری که تحت عنوان علل کمبود فشار آب مورد بررسی قرار می گیرد مسئله ی کاهش فشار آب به طور ناگهانی است که این موضوع میبایست قبل از به کارگیری روش های افزایش فشار آب در نظر گرفته شود . به طور کلی این اتفاق در ساختمان به طور ناگهانی رخ می دهد و در نهایت منجر به کاهش فشار آب سرد است یا گرم می گردد که اگراین افت فشار تنها در خصوص آب گرم باشد ممکن است ناشی از منبع تغذیه آب گرم نظیر آبگرمکن و یا پکیج باشد اما اگر زمانی فشار آب به طور ناگهانی کاهش بیابد این موضوع دیگر محدود به آب گرم نبوده و ممکن است در اثر ترکیدگی و نشتی لوله ها باشد که این نشتی در لوله های آب رفته رفته منجر به بروز نم و رطوبت در دیواره ها می شود و به این ترتیب می توان خرابی را از این طریق به راحتی تشخیص داد. درنتیجه توصیه می شود ابتدا سیستم گرمایشی ساختمان را مورد بررسی قرار داده و اطمینان حاصل کنید که مشکل از نشتی و یا خرابی این تجهیزات نباشد سپس در جهت رفع این مشکل از روش های افزایش فشار آب استفاده نمود . البته درصورت خرابی سیستم های آبرسانی می توان تمامی شیرهای آب را در حالت بسته نگه داشت ولی اگرهمچنان کنتور آب در حال چرخش بود نشان از نشتی و یا ترکیدگی لوله های ساختمان را دارد .
وجود رسوب در لوله ها و شیرآلات : ازنمونه ی دیگری از مواردی که باعث پایین آمدن فشار آب می شود میبایست به وجود رسوب در لوله و اتصالات اشاره نمود. درواقع باید گفت این رسوب ها همان فلزات سنگین درون آب اند که پس ازمدتی به شکل آهک یا رسوبات گچی درون لوله ها و اتصالات خود را نمایان می سازند . این رسوبات در مسیر خروجی آب قرار گرفته و از انتقال آب در داخل لوله جلوگیری می کنند که این امر در نهایت باعث می شود آب با فشار خیلی کمی به مسیر خروجی برسد. بنابراین برای رفع این مشکل با استفاده ازروش های افزایش فشار آب میتوان نسبت به حل این مشکل اقدام نمود البته با مورد نظارت دادن مرتب لوله و اتصالات نیز تاحد زیادی میتوان از ایجاد این رسوبات جلوگیری نمود .
بسته بودن شیر آب اصلی : نمونه ی دیگر از مواردی که پیش از اعمال روش های افزایش فشار آب میبایست به آن توجه نمود در رابطه با شیر آب اصلی میباشد . همانطور که می دانید آب از طریق سیستم لوله کشی شهری به ساختمان ها می رسد و در داخل ساختمان ها نیز با استفاده از لوله کشی ها آب مورد نیاز برای افراد به محل مورد استفاده انتقال یافته و آب مصرفیشان تامین می گردد . در همین راستا برای کنترل میزان آب ورودی به ساختمان از یک شیر یا فلکه ی اصلی در هر واحد استفاده می کنند که با استفاده از شیرآب اصلی در واحد های مجزا می توان جریان آب را کنترل نمود و در برخی مواقع مثل تعمیر و یا رفتن به یک مسافرت طولانی می توان برای جلوگیری از نشتی آب آن را در حالت بسته نگه داشت . لازم به ذکر است گاهی اوقات وجود این شیرها خودش میتواند عاملی در جهت کمبود فشار آب باشد به این صورت که با نیمه باز بودن این شیر، آب با میزان و حجم پایین تری در شبکه های آبرسانی توزیع می گردد . به همین منظور هم قبل از به کارگیری روش های افزایش فشار آب بهتر است ابتدا سیستم آبرسانی را مورد بررسی قرار دهیم تا نسبت به عملکرد آن اطمینان داشته باشیم .
استفاده از منبع ذخیره آب : به علاوه موارد بالا یک مورد دیگر که تحت عنوان روش های افزایش فشار آب میتوان از آن بهره برد یا به نوعی یکی از بهترین راه حل ها در رابطه با حل این قبیل مشکلات در ساختمان ها مورد استفاده قراردادن منبع ذخیره به همراه پمپ آب خانگی میباشد .این سیستم در فصل گرما و با بالا رفتن مصرف آب در بعضی ساعات شبانه روز فشار آب شهر کاهش می یابد نقش مهمی را ایفا می کند چرا که مصرف کنندگان در طبقات بالای ساختمان ها و مناطق مرتفع تر با کاهش فشار آب یا قطعی آب مواجه می شوند پس در واقع بهترین روش برای افزایش فشار در این حالت استفاده از منبع ذخیره می باشد تا در مواقع قطعی آب بتوان آب را به راحتی به طبقات بالاتر انتقال داد . البته استفاده از پمپ آب زمانی میتواند این قابلیت را داشته باشد که در کنار منبع آب قرار بگیرد .