در این مقاله قصد داریم بهترین روش محاسبه سختی گیر را با ذکر مثال و فرمول بیان کنیم. سختی گیر چیست و در چه مواردی استفاده می شود؟ سختی گیر وسیله ای است که برای رفع سختی های موجود در آب و برای مناطقی که آب مصرفی و یا گرمایشی آنها دارای املاح فراوانی است مورد استفاده قرار می گیرند این کار برای جلوگیری از صدمات ناشی از رسوب املاح انجام می شود. سختی گیر از یک مخزن با دو دریچه تشکیل شده است که درون این مخزن با کانی های زئولیت به ضخامت یک تا دو متر پر شده است که مواد حل شده ی آب را به خود جذب می کنند. واقع می توان گفت کار اصلی این دستگاه کاهش و یا حذف سختی آب است. سختی آب به مجموعه املاح کلسیم و منیزیم موجود در آب اطلاق می شود که با واحد ppm نشان داده می شود. حذف سختی آب توسط سختی گیر شامل چند مرحله است که می توان از شستشوی معکوس، احیای دوباره، آب کشی و آب کشی تند به عنوان مهمترین مراحل نام برد.
نحوه محاسبه سختی گیر
برای محاسبه سختی گیر مناسب برای ساختمان باید به سه پارامتر عمده که شامل موارد مقدارعبور آب در واحد زمان، املاح موجود در آب بر حسب ppm و زمان سیکل شستشو که بین 6 تا 24 ساعت است دقت کرد.
برای محاسبه سختی آب از معادله زیر و با در نظر گرفتن نکات اشاره شده در بالا استفاده می شود.
Hardening capacity = gpm × ppm × T × 60 ÷ 17.1
که در این معادله T زمان سیکل شستشو است. که پس از تعیین ظرفیت رزین می توان سایر مشخصات این سختی گیر را به دست آورد.
به طور مثال برای یک ساختمان که در شهر ری واقع است و دارای مصرف روزانه 8 مترمکعب آب است یک سختی گیر مناسب چه ظرفیتی باید داشته باشد؟ (سختی آب این شهر 400 پی پی ام می باشد و لازم است این مقدار سختی را به 100 پی پی ام کاهش داد)
ابتدا می بایست دبی آب ورودی به ساختمان به شکل زیر از واحد متر مکعب در روز به گالن در روز تبدیل شود.
مصرف آب ساختمان = 8m3 /day = 2113.6 gal/day
= gpm × ppm ÷ 17.1 = ظرفیت سختی گیر
گرین بر روز 370.8 = 17.1÷2113.6×(400-100)
همچنین برای انتخاب یک سختی گیر برای نصب در مدار جبرانی یک برج خنک کننده به ظرفیت gpm 300 در نزدیکی همین شهر که داری سختی آب کمی متفاوت است و با در نظر گرفتن مقدار 3% آب جبرانی برای آب در حال گردش برای برج می توان محاسبه کرد.
Make-up water = 0.03 × 300 = 10 gpm
همچنین اگر مقدار سختی آب ppm 300 و سختی مجاز آب جبرانی 100 و سیکل جبرانی 12 ساعت باشد خواهیم داشت:
ظرفیت سختی گیر= gpm × ppm ÷ 17.1
گرین بر دقیقه 63157.9=17.1 ÷ 7.5 × (300 – 100) × 12 × 60
پس از محاسبه ظرفیت سختی گیرو یا تعیین ظرفیت رزین می توان با مراجعه به کاتالوگ سازنده سختی گیر نسبت به مشاهده سایر مشخصات آن اقدام کرد. همچنین با مراجعه به وب سایت دما پویا نسبت به مشاهده انواع مدل های سختی گیر متناسب با مصرف اقدام کنید شما بازدیدکنندگان محترم همچنین می توانید در هرمرحله با تماس با کارشناسان دماپویا نسبت به مشاوره و خرید هر کدام از مدل های سختی گیر اقدام کنید.