استخر ، سونا ، جکوزی

علت کلر زدن آب استخر چیست

کلر زدن آب استخر یکی از قدیمی ترین و متداول ترین روش ها جهت گندزادیی و ضدعفونی آب استخرهاست. آبگیر ها و استخر ها از دیرباز محل تفریح و سرگرمی افراد بوده و در حال حاضر نیز همانطور که مشاهده می کنید استخرها دستخوش تغییرات اساسی شده اند و به شکل های مدرن امروزی در مجموعه های ورزشی، پارک های آبی، استخرهای خانگی به چشم میخورند، بسیاری از افراد ساعاتی از اوقات فراغت خود را در استخرها می گذراند علاوه بر آن شناکردن جنبه درمانی و آموزشی نیز دارد. استخر آب معمولا به صورت روباز و در سالن های سرپوشیده با ابعاد کوچک و بزرگ ساخته می شوند.

فعالیت شناگران آلودگی هایی از قبیل ذرات پوست و مو، مواد آرایشی، چربی های بدن، باکتریها و میکروارگانیزم هایی در آب استخر برجای می گذارد، به همین دلیل یکی از نیازهای هر استخری ماده ی گندزدا و ضدعفونی کننده قوی است که بتواند تمامی این موارد را در آب استخر از بین ببرد، همانطور که اشاره شد کلر زدن یکی از روش های مرسوم جهت داشتن استخری با آب پاکیزه و شفاف است. پس می توان گفت علت کلر زدن آب استخر از بین بردن باکتری ها و ضدعفونی آب استخر می باشد. کلر در برابر سایر مواد گندزدا دارای پایداری بیشتری است به همین دلیل طبق استانداردهای جهانی وجود مقداری کلر در آب استخر الزامی است به دلیل اینکه با ورود افراد به استخر مقداری آلودگی نیز وارد آب می شود. از دیگر مزایای این روش می توان به قیمت ارزان و مقرون به صرفه کلر همچنین اثر مطلوب در غلظت پایین اشاره نمود. به همین دلیل بسیاری از صاحبان استخرها برای گندزدایی از روش کلر زدن آب استخر بهره می برند. دماپویا در این مطلب قصد دارد روش های متداول کلرزدن آب استخر را بررسی نماید، پس پیشنهاد داریم تا آخر مطلب با ما همراه باشید.

کلر می تواند باکتری ها میکروارگانیزم های مضر را از بین ببرد همچنین توانایی بالایی در تخریب ذرات چربی، جلبک ها، و سایر موادی که در آب استخر آلودگی بوجود آورده و سبب تغییر رنگ و بوی آب استخر می گردند را دارا می باشد. کلر نیز مانند سایر موادگند زا دارای مزایا و معایب خاص خود است که اگر حد استاندارد و مجاز آن رعایت نشود آسیب هایی جدی بر روی سلامت و بهداشت شناگران خواهد داشت. و از سویی دیگر با تجهیزات و اجزا استخر واکنش نشان داده و به آنها صدمه وارد می کند. به همین علت مقدار توصیه شده برابر 28 کیلوگرم در هفته است، اما این مقدار در استخرهای روباز به دلیل تجزیه شدن کلرین توسط نور خورشید با توجه به تعداد شناگران و ابعاد استخر 5 الی 10 بار بیشتر است. طبق استانداردهای سازمان بهداشت میزان کلر باقی مانده در آب استخر نیست نباید از 1 الی 3 ppm عبور کند. در ادامه سه روش متداول کلر زدن آب استخر را معرفی نموده ایم.

3 روش کلر زدن آب استخر
کلرزن خطی

کلرزن خطی

کلرزن خطی در مسیر لوله کشی برگشت آب تصفیه شده به استخر قرار می گیرد. کلر زن های خطی به اسم کلرزن  قرصی و دوزینگ پمپ نیز در بازار به فروش می رسند. کلر زن خطی در سیستم تصفیه آب استخر بعد از آخرین تجهیزات موجود در مدار تصفیه قرار می گیرد. این نوع روش برای تزریق کلر به میزان ثابت کاربرد دارد در واقع در روش استفاده از کلرزن خطی میزان آلودگی و مقدار کلر تزریق شده هیچ تناسبی وجود ندارد. استفاده از این روش کلر زدن آب استخر اغلب برای استخرهای کوچک، خصوصی و نیمه عمومی نصب می شود با ابعاد و ظرفیت کوچک کاربرد گسترده ای دارد.  این تجهیزات دارای مخازنی هستند که بنا به نوع آنها قرص کلر با ابعاد 1 و یا 3 اینچ در مخزن قرار می گیرد. در این روش از کلر زنی همانطور که اشاره شد به مقدار ثابت و معینی کلر به آب تزریق می شود و باید در نظر داشت که تعداد شناگران در تمامی ساعات روز یکسان نیست و در نتیجه مقدار آلودگی نیز ممکن است متفاوت باشد بنابراین باید PH آب استخر به طور مداوم چک شود. دستگاه های کلرزن خطی در دو مدل In-Line و Off-Line توسط شرکت های سازنده فعال در این زمینه تولید و در بازار موجود می باشند. تفاوت عمده آنها در محل استفاده دستگاه است، چنانچه موتورخانه استخر از قبل بناشده و بعد از مدتی قصد اضافه کردن دستگاه کلر زن را داشته باشیم نوع دوم یعنی کلرزن Off-Line کاربرد دارد.

کلرزن شناور

کلرزن شناور

یکی دیگر از روش کلر زدن آب استخر استفاده از کلرزن های شناور است. این نوع کلرزن ها دارای یک مخزن پلاستیکی هستند که معمولا قرص کلر به حجم 3 پوند 1 یا 3 اینچ در آن جای می گیرد. در این روش لازم است تعدادی قرص درون محفظه قرار داده و آن را روی سطح آب رها کرد و به این ترتیب آب استخر وارد محفظه ی دستگاه شده و قرص ها را در خود حل می کند به این ترتیب عمل کلر زنی و گندزدایی انجام می پذیرد. کلرزن های شناور ارزان قیمت و قابل تعویض هستند بنابراین برای صاحبان استخری که بدنبال روشی ساده و در حین حال آسان برای گندزدایی هستند گزینه ی مناسبی می باشد. کلرزن شناور بیشتر برای استخرهای خانگی که حجم بالایی ندارند توصیه می گردد. نکته قابل توجه در این روش اینست که میزان کلر حل شده در آب استخر قابل کنترل نمی باشد. این تجهیزات با برندهای متفاوت توسط شرکت های سازنده به منظور کمک به گند زدایی و علت کلر زدن آب استخر تولید و به بازار عرضه می گردد.

کلرزن نمکی

دستگاه کلر زن نمکی یکی دیگر از تجهیزات و سیستم های گندزدایی و علت کلر زدن آب استخر محسوب می گردد. این نوع دستگاه با یک فرآیند ساده و با استفاده از الکترولیز نمک کلر تولید می کند. در این روش لازم کلر به طور مستقیم وارد آب و یا سیستم استخر نمی شود اما این دستگاه باعث بوجود آمدن ترکیب کلر در آب استخر می شود. کلرزن های نمکی دارای یک منبع تغذیه برق و سل نمک می باشند، سل نمک بکار رفته در ان دارای جداره هایی از جنس فلز است و با عبور آب استخر حاوی نمک از داخل آنها، یک جریان برق با ولتاژ پایین به آن وصل می شود. همین امر سبب الکترولیز آب و نمک حل شده در آن می شود و آنرا به هیدروژن و اسیدهیپوکلریک تبدیل می کند. همین اسید هیپوکلریک تولید شده عمل گندزدایی آب استخر را انجام می دهد. برای اضافه کردن نمک به آب استخر با در نظر گرفتن برخی نکات می توان بهترین راندمان را از دستگاه داشت. به طور مثال بهتر است نمک را به بخش کم عمق آب استخر به دور از اسکمیر ها اضافه شود، نکته ی دیگر که باید در نظر گرفت اینست که تا زمان حل شدن کامل نمک در آب دستگاه کولرزن نمکی خاموش باشد. برای سرعت بخشیدن به حل نمک در اب بهتر است پمپ تصفیه استخر روشن باشد تا آب را به گردش بیاندازد. این روش از کلرزنی دارای مزایای بیشتری نسبت به سایر روش هاست. نمک در آب تبخیر نمی شود بنابراین تنظیم مقدار نمک در آب هزینه و وقت زیادی تلف نمی کند. از مزایای این روش می توان به برخی موارد که در ادامه به آن می پردازیم اشاره نمود. کلر ایجاد شده در این روش دارای بو و اثرات منفی کمتری نسبت به قرص و یا مایع کلر دارد. بنابراین می توان گفت در این روش کلر زدن آب استخر نمک نقش اساسی را ایفا می کند.

کلرزن نمکی
کلرزن اتوماتیک

کلرزن اتوماتیک

در روش کلر زدن آب استخر با اضافه شدن کلر تغییراتی در ماهیت فیزیکی آب از جمله تغییر ph صورت می گردد. سازنده های فعال در زمینه تولید و ساخت تجهیزات استخر، سونا و جکوزی همواره در تلاشند وسایلی با راندمان بالا و در عین حال با هدف حذف سایر سیستم های پیچیده، وسایلی پیشرفته در این زمینه تولید و در اختیار صاحبان استخرها قرار دهند. دستگاه کلر زن اتوماتیک بوسیله ی سنسورهایی که دارد پارامترهای کیفی آب استخر را اندازه گیری و کنترل می کنند و به طور اتوماتیک کلر را به آب استخر تزریق می کنند، و به طور همزمان میزان ph را اندازه گیری کرده و همزمان گندزدایی آب استخر را نیز انجام میدهند. با توجه به ویژگی های ذکر شده می توان گفت یکی از روش های مدرن کلرزنی استفاده از کلرزن اتوماتیک است. با توجه به نیاز بازار شرکت های سازنده این نوع سیستم ها را در ابعاد کوچک نیز تولید نموده و برای استخرهای شخصی نیز قابل استفاده هستند. بنابراین می توان گفت این یکی از شیوه های مدرن کلر زدن آب استخر این روش می باشد.

0 0 votes
امتیازدهی به مقاله
اشتراک
اطلاع رسانی برای
guest
0 نظرات
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا
0
لطفا دیدگاه خود را برای این مقاله درج کنیدx