در این نوشتار دو سری از کاربردی ترین سیستم های تهویه مطبوع را مورد مقایسه قرار خواهیم داد و به این موضوع می پردازیم که تفاوت بین داکت اسپلیت و فن کویل چیست. این سیستم ها در انواع مکان های مختلف خانگی، اداری و تجاری قابل استفاده هستند و در مدت زمان کوتاهی محیط را به درجه مطلوب کاربر می رسانند. یکی از قدیمی ترین تجهیزات برودتی فن کوئل می باشد که به صورت گسترده در مدارس، مراکز آموزشی، اداره ها و غیره کاربرد داند. ساختار این دستگاه ساده بوده و به سرعت محیط را خنک می کند. از سوی دیگر داکت اسپلیت سیستمی می باشد که از دو یونیت داخلی و خارجی تشکیل می شود. این دستگاه شباهت زیادی به کولر گازی ها دارد. در ادامه به بررسی تفاوت های این دو سیستم اشاره خواهیم داشت.
تفاوت داکت اسپلیت و فن کویل در نحوه ساختار آنها می باشد؛ داکت ها از دو یونیت تشکیل شده اند که این دو یونیت بواسطه لوله های هدایت کننده گاز مبرد بهم متصل می شوند. یکی از فرق های داکت اسپلیت و فن کویل در نحوه ساختار آن ها می باشد. همانطور که گفته شد، داکت دارای دو یونیت است. این دو واحد به وسیله لوله های هدایت کننده گاز مبرد به یکدیگر متصل می شوند. گاز مبرد یکی از ارکان مهم در فراهم کردن برودت محیط می باشد که در بین یونیت داخلی و خارجی داکت به چرخش در می آید. این سیستم را می توان برای تامین گرمایش نیز به کار برد و برای تامین حرارت باید آن را به موتورخانه یا پکیج متصل کرد. بدین ترتیب می توان در تمامی فصول سال آن را به کار گرفت.
تفاوت اساسی فن کوئل و داکت اسپلیت در حالت سرمایش آن ها می باشد. ساختار فن کویل از سری لوله های مارپیچ تشکیل می شود که در داخل آن به کار می رود. آب سرد یا گرم در این لوله ها جریان می یابد و بعد از داغ شدن کویل، فن هوای محیط را از سطح کویل عبور می دهد و بدین ترتیب هوای خنک و یا گرم تامین می شود. فن کویل برای تامین سرمایش به چیلر متصل می شود. در حالت گرمایش نیز باید آن را به موتورخانه و یا پکیج متصل کرد که در این مورد شبیه به داکت اسپلیت عمل می کند. گروه فنی مهندسی دماپویا در مقاله دیگری به معرفی بهترین داکت اسپلیت های موجود در بازار پرداخته است که می توانید با مراجعه به آن برندهای سازنده معتبر و شناخته شده در زمینه ساخت این سیستم را بشناسید و انتخابی مقرون به صرفه و متناسب با نیاز را تجربه کنید.
چگونگی عملکرد داکت اسپلیت و فن کویل
داکت اسپلیت مانند کولر گازی از دو یونیت مجزا تشکیل می شود که با لوله های مسی به یکدیگر متصل می شوند. یونیت داخلی یا همان هواساز درون سقف ساختمان تعبیه می شود و بخش خارجی که به آن کندانسور هم گفته می شود، در فضای باز نصب می شود تا صدا و حرارتی که حین عملکرد دارد مزاحمتی برای ساکنان نداشته باشد. برای تامین برودت گاز مبرد به کار رفته در آن متراکم می شود و از طریق سیکل تبرید درون محفظه کمپرسور فراهم می شود. هواساز به تنهایی قادر به انتقال هوای ایجاد شده توسط کندانسور نیست بلکه لازم است از طریق کانال کشی های به کار رفته در بخش های داخلی ساختمان را پوشش داد. برای راه اندازی و نصب داکت و بررسی نکات مهم مقایسه فن کویل و داکت اسپلیت در نظر داشته باشید که لازم است کانال کشی های ساختمان به درستی انجام شود و محل مناسب برای تعبیه داکت را تعیین کنیم. در مقابل فن کوئل ها سیستمی هستند که ساختار ساده ای دارند و دارای یک یونیت می باشند. این سیستم از یک هواساز تشکیل می شود که داخل آن فن و کویل آب به کار رفته است. همانطور که گفته شد با متصل کردن آن به چیلر هوای خنک را تامین می کند و برای تامین گرمایش نیز باید آن را به پکیج متصل کرد. با جریان آب درون کویل و به چرخش در آمدن فن دستگاه، هوای ایجاد شده به داخل محیط منتقل می شود و دمای آن را به درجه دلخواه کاربر می رساند.فن کویل ها از یک یونیت ساخته می شوند که این به معنی آن است که فقط می توانند یک فضای مشخصی را مطبوع کرده و دمای آن را تغییر دهند. بنابراین این نکته فرق داکت اسپلیت فن کویل می باشد.
موقعیت نصب داکت اسپلیت و فن کویل
موقعیت نصب داکت به این صورت است که یونیت داخلی آن به صورت توکار درون سقف کاذب محیط نصب می شود. یونیت خارجی را نیز در فضای باز قرار می دهند. برای تامین هوای مطبوع مکان های مختلف با متراژهای گوناگون داکت را در ظرفیت های مختلفی طراحی می کنند. برخی از مدل های تولید شده این سیستم برودتی قابلیت کانال کشی دارند و تمامی آن ها به صورت توکار و در سقف قرار می گیرند. فن کویل ها در مدل های متنوعی از جهت موقعیت نصب طراحی می شوند که از جمله آن ها می توان به مدل دیواری، زمینی، کاستی و سقفی توکار اشاره داشت. برای انتخاب مدل متناسب با نیاز بایستی شرایط محیط خود را مورد بررسی قرار دهید و موقیت ساختمان را در نظر بگیرید. ناگفته نماند که شباهت دیگر این دو سیستم سرمایشی این است که فن کویل نیز در برخی مدل ها قابلیت کانال کشی دارد و می توان با این عمل همزمان سرمایش و یا گرمایش فضاهای مختلف را تامین کرد.
تفاوت در منبع انرژی داکت اسپلیت و فن کویل
برای تامین گرمایش محیط در روزهای سرد سال توسط فن کویل همانظور که گفته شد، نیاز به متصل کردن این سیستم به تجهیزاتی گرمایشی دارید. بنابراین برای بررسی این سوال که داکت اسپلیت و فن کویل چه تفاوت هایی با یکدیگر دارند، باید به این نکته توجه داشت که نیاز است فضایی را برای موتورخانه نیز در نظر داشت. علاوه بر آن این سیستم سرمایش را با متصل شدن آن به چیلر تامین می کند. بنابراین برای چیلر نیز باید فضای مجزای را فراهم کرد تا بتوان از فن کویل برای تامین تهویه مطبوع ساختمان استفاده کرد. از سویی دیگر داکت هوا را با چرخش گاز مبرد در سیکل تبرید خنک می سازد. این نکته از دیگر فرق های فن کویل و داکت اسپلیت می باشد. از موارد حائز اهمیت در این زمینه این است که به دلیل کارکرد کمپرسور در داکت و با توجه به سیکل تبرید آن به مصرف برق بیشتری نیاز است.
هزینه ی خرید و نگه داری داکت اسپلیت و فن کویل
داکت اسپلیت هایی که در بازار عرضه می شوند، قیمت بالاتری به نسبت فن کویل ها دارند. توصیه تیم دماپویا این است در صورتی که نیاز به سیستم تهویه مطبوع برای ساختمان هایی با متراژ بالا را دارید، یا محیط شما اداری است که نیاز ظرفیت هوادهی بالایی را دارد، داکت اسپلیت را انتخاب کنید. این مورد را نیز مورد توجه قرار دهید که علاوه بر خرید، نیاز به کانال کشی هم برای استفاده از این محصول دارید. از سویی دیگر فن کویل ها مناسب مکان های عمومی بزرگی هستند که لازم است هوای مطبوع را در فضاهای جداگانه داشت. از موارد دیگر در زمینه آنچه باید در مورد تفاوت داکت اسپلیت و فن کویل بدانیم این است که قیمت داکت بالاتر می باشد و نیاز به مصرف برق زیاد دارد؛ از این رو شاید چندان مقرون به صرفه نباشد از آن برای تامین گرمایش استفاده کرد.
شما بازدیدکنندگان عزیز می توانید با مراجعه به صفحه دانشنامه تاسیسات سایر مقالات درباره سیستم های تهویه مطبوع را مشاهده و بررسی نمایید .